Most szóltak a rokonok, hogy holnap csak úgy átugranak hozzátok, és nem tudod mit készíts nekik? Akkor most mutatok egy remek vendégváró receptet, amit könnyű elkészíteni, és nem kell vele olyan sokat pepecselni, mégis az eredmény nagyon finom. Ezt az aprósüteményt csak úgy kapkodni fogják a vendégek a tálcáról, úgyhogy ha sokan jönnek, nyugodtan duplázz!
Töltött teasütemények ( kb.: 45-50 darab lesz belőle) :
Hozzávalók:
130 g vaj/margarin
100 g porcukor
1 egész tojás
10 g sütőpor (1 csomagnak kb. a 3/4-e)
1 cs vaníliás cukor
1 tojás a kenéshez
diónyi vaj, egy csipet só
Töltelékhez:
lekvár
Lekvár helyett tölthetjük dióval,mákkal, vagy cukrozott gyümölcsökkel. Elfelezhetjük a tésztát, és egyik fele lehet mondjuk lekváros, a másik pedig mákos. A lényeg, hogy a vendégek szeressék.
Elkészítés:
1. A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat. A lisztet elkeverjük a vaníliás cukorral, sütőporral, egy csipet sóval, majd apránként a masszához adjuk. Gyors mozdulatokkal alaposan összedolgozzuk. Cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, majd fél órát a hűtőben pihentetjük.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A tésztát osszuk két részre. Nyújtsuk ki lisztezett munkalapon, majd pogácsaszaggatóval szaggassunk ki a tésztából korongokat. Tegyünk a közepére egy kevés lekvárt, majd hajtsuk össze óvatosan, ügyelve, hogy ne folyjon ki lekvár. A széleket kenjük meg tojásfehérjével, egy kicsit lenyomkodjuk, tetejét megszurkáljuk, és tojássárgájával megkenjük. Kivajazzuk a tepsit (a diónyi vajjal), majd beletesszük az aprósütiket, és az előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Míg az első menet elkészül, elkészítjük a második adagot, de nem muszáj lekvárral, variálhatod kedved szerint!
Elkészítheted egy nappal előtte is, frissek és roppanósak maradnak.