Ez egy nagyon egyszerű és gyors muffin recept, amit többféleképpen is lehet variálni. A tésztájába vaníliaaroma helyett tehetünk kakaóport, fahéjat, vagy tört kekszdarabokat, esetleg dióféléket. A habot is lehet különlegessé tenni, ám! Tehetünk bele színes ételfestéket, én kipróbáltam piros ételfestékkel (elég egy pár csepp is) és egy nagyon látványos rózsaszín habot kaptam. De nem muszáj színezni, díszíthetjük cukorgyöngyökkel, akár ünnepek szerint is.
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin/vaj
- 15 dkg porcukor
- ízlés szerint vaníliaaroma (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
- 2 tojás
- 15 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- kevés tej vagy víz
Díszítéshez: - 1,5 dl Hulala habtejszín; fél csomag habfixáló (elhagyható); cukorgyöngy/ételfesték
Elkészítés:
1. A margarint/vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. Egyenként keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Végül adjunk hozzá annyi tejet (víz is lehet), hogy közepesen sűrűn folyó masszát kapjunk. (Kb. fél deci tejet)
2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A muffinos tepsinket béleljük ki muffinpapírokkal, és töltsük meg ezeket 3/4-ig a tésztával. Előmelegített sütőben süssük 18-20 percig. Kicsit hagyjuk még bent a muffinokat, nehogy összeessenek a hirtelen hőváltozástól. Hagyjuk teljesen kihűlni őket.
3. A hideg (!) habtejszínt habbá verjük a habfixálóval. (Még mikor folyékony, akkor tegyünk bele ételfestéket, ha szeretnénk. Ha kemény a hab, akkor tehetünk bele esetleg kekszdarabokat, ki hogy szereti.) A habot habzsákba szedjük, és körkörös mozdulatokkal "habsipkákat" nyomunk a muffinok tetejére. Ezután díszíthetjük még ízlés szerint.
Gyerekkel is könnyen elkészíthető sütemény, a muffinok feldíszítésében hagyhatjuk őket kibontakozni. Csak a képzeletük szab határt a cukorgyöngyöknek! :-)