A te kedvenc péksütid is a briós, és ha meglátsz egyet a pékségben, akkor nem tudsz neki ellenállni? Akkor van egy jó hírem, ugyanis otthon is elkészítheted! Nem kell hozzá más, csak egy pár hozzávaló és egy kis élesztő. Hidd el lenyűgöződ majd a barátaidat ezzel a finom, házi készítésű brióssal!
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
1 kiskanál só
3 dkg friss élesztő
2 dl tej
7,5 dkg porcukor
2 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez (A fheérjékből készíts habcsókot vagy kókuszcsókot!)
10 dkg cukor
1 kiskanál fahéj (Ha nem szereted a fahéjas változatot, akkor nyugodtan elhagyhatod!)
Elkészítés: (Az elkészítésének fotóihoz görgess lentebb!)
1. A lisztet el keverjük a puha vajjal/margarinnal és a sóval. A tejet meglangyosítjuk a porcukorral egy lábasban, majd belemorzsoljuk az élesztőt,, felfuttatjuk. (Ha nem tudod, hogy kell nézd meg a képen!) Beletesszük a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Sima tésztává dagasztjuk (géppel).
2. A tésztát beletesszük egy nagy tálba, lefedjük. Ezután 30 percig szobahőmérsékleten kelesztjük. A kb. duplájára nőtt tésztát 16 részre osztjuk. (Ezek kis briósok lesznek, de lehet nagyobbakat is készíteni!)
3. Ezután megfogjuk az egyik kis "gombócot" és 22-25 cm-es kis rúddá sodorjuk a kezünkkel. Vízbe mártott ecsettel megkenjük, a fahéjas cukorba forgatom, majd csiga alakúra összetekerem. A végét a csiga alá rakjuk. Ezután elkészítjük a többit ugyanígy.
4. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymásra távol, mert a duplájára nőnek! Lefedjük konyharuhával, majd 20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. ( Az összes csigát nem tudjuk egy tepsire tenni, ezért jó, hogyha két tepsi áll rendelkezésünkre. Így felváltva cserélgethetjük.)
Ha megkeltek a csigák, akkor megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és a sütőben 16-18 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kész is van! Írd meg kommentben neked hogy sikerült!