Hókifli Torta
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:
A tésztához:
- 15 dkg Rama vajas íz
- 50 dkg liszt + a nyújtáshoz
- csipet só
- 2 dl tej
- 10 dkg porcukor + a díszítéshez
- 5 dkg friss élesztő (1 csomag)
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg lekvár ( lehet barack vagy vegyes piros is)
Elkészítés:
1. A tésztához kissé elmorzsoljuk a Rama vajas ízt a liszttel és a sóval. A hideg tejben elkeverjük a porcukrot és az élesztőt, felfuttatjuk, és hozzáadjuk a lisztes részhez. Simára dolgozzuk robotgéppel. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor ne féljünk hozzáadni még lisztet. A lényeg, hogy jól gyúrható legyen. Keleszteni és hűteni sem kell)
2. Egy munkalapot kissé kilisztezünk, a tésztát négy-öt részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket 2-3 mm vastagra, majd kiszaggatunk belőle egy 18 cm átmérőjű lapot. A maradékot hozzáadjuk a következőhöz, és meg ismételjük a folyamatot. Összesen 5 ilyen lapot szaggassunk ki úgy, hogy maradjon még tészta.
3. A lapokat sütőlappal fedett tepsire tesszük, és 165 fokra előmelegített sütőben egyenként 12-15 perc alatt készre sütjük őket.
4. A maradék tésztát újra kinyújtjuk, és 6x4 cm-es téglalapokat vágunk ki belőle. A közepükbe egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd kiflikké sodorjuk őket. Szintén 12-15 perc alatt készre sütjük őket.
5. Megvárjuk míg kihűlnek a lapok, majd a lekvárral összetöltjük. Minél több benne a töltelék, annál finomabb, szóval ne spóroljunk a lekvárral. Megszórjuk a tetejét porcukorral, majd a porcukorban meghempergetett hókifliket a tetejére halmozzuk.