Hozzávalók:
A piskótához: 4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt + a formához
3 dkg búzadara
vaj/margarin a formához
A töltelékhez: 25 dkg túró
4 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
5 dkg cukor
1 csomag Dr. Oetker expressz zselatin (20 g; főzés nélküli)
A gombócokhoz: 25 dkg túró
10 dkg búzadara
1 tojás
5 dkg zsemlemorzsa + cukor
olaj
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tojásokat és a cukrot fehéredésig verjük fel elektromos habverővel (kb. 10 perc). Szitáljuk hozzá a lisztet, majd adjuk hozzá a búzadarát is. Óvatosan keverjük el.
- 22 cm-es kikent-kilisztezett tortaformába öntjük, (önthetjük 18 cm-es formába is, akkor 3 lapot kapunk majd) majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőben hagyjuk még 10 percet (különben összeesik a piskóta).
- A töltelékhez áttörjük a túrót, majd a tejföllel robotgép segítségével elkeverjük. Adjuk hozzá a citromhéjat, és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett a zselatint is. Tegyük a hűtőbe a krémet.
- A gombócokhoz keverjük el az enyhén áttört túrót a búzadarával és a tojással. Hagyjuk állni a masszát 30 percet.
- Formázzunk vizes kézzel 20 gombócot, majd lobogós, enyhén sózott vízben főzzük ki őket. (Ha feljönnek a víz felszínére, akkor jó.) Egy serpenyőben pirítsuk meg az olajon a zsemlemorzsát egy kevés cukorral , majd forgassuk meg benne a gombócokat. A maradék morzsát tegyük félre.
- A kihűlt piskótát ketté vágjuk, majd összetöltjük őket a túrókrém felével. A krém másik felét a tetejére kenjük, megszórjuk morzsával, és mini gombócokkal díszítjük. Minimum 3 órára tegyük hűtőbe.
Tanács: A zsemlemorzsánál nagyon oda kell figyelni, nehogy odaégjen. Folyton kevergetni kell, és ha levettük a gázról, akkor is még egy pár percig keverhetni kell, mert az átforrósodott serpenyőben könnyen odakaphat.
Tipp: A szeleteket édesített tejföllel is meg lehet locsolni.