Megtaláltam a tökéletes habcsók receptjét. Tökéletes az állaga, nem törik, nem keményedik meg, nem szárad ki. Mindenkinek ajánlom, aki szereti. Ünnepekre tökéletes, főleg karácsonyra egy kis fahéjjal megbolondítva.
Hozzávalók kb: 60 darabhoz (2 tepsihez):
4 tojásfehérje, 1 csipet só, 150+50 g porcukor, 50 g étkezési keményítő
piros ételfesték, ha valaki a felét rózsaszínre szeretné
1. A szobahőmérsékletű tojásokat kettéválasztjuk,a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval, apránként beleszitálunk 150 g porcukrot, és további 2-3 percig verjük (közepes fokozaton!). Akkor szabad abbahagyni, ha a masszából kivéve megáll a hab a habverőn, és ha késsel belevágunk megmarad a nyoma.
2. Összekeverjük a porckort a keményítővel, és kanalanként hozzáadjuk a habhoz. Fakanállal óvatosan elkeverjük.
3. A sütőt előmelegítjük 100 fokra. A massza felét csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük úgy, hogy a száját kényelmesen össze tudjuk fogni. Megtekerve kissé összenyomjuk a tartalmát, ki nyomjuk belőle a levegőt. Sütőpapírral kibélelünk két nagyobb tepsit. A fehér masszából egymástól némi távolságra, legalább lét kanyarodva magas, 3-4 cm átmérőjű karikákat kerekítünk.
4. A maradék masszába csepegtetünk pár csepp ételfestéket, és elkeverjük. A fehér masszával azonos módon járunk el.
5. 100 fokon 3 órán át szikkasztjuk hőlégkeveréses sütőben a habcsókokat. ( Fakanállal résnyire kitámasztjuk, ha nem hőlégkeveréses a sütőnk.)Fogyasztásig dobozban tároljuk.
A masszába a 2. lépésnél még keverhetünk bele darált diót, mogyorót, vagy kókuszreszeléket.
A habkarikákat megszórhatjuk cukorgyöngyökkel.
Ha elkészültek, akkor márthatjuk őket félig olvasztott csokoládéba, úgy igazán különlegesek lesznek. :-)